Achizitiile de servicii- cateva lucruri bine de stiut

Cand vorbim de achizitiile unei entitati, acestea se impart in 2 categorii: achizitii de bunuri si achizitii de servicii.

Achizitiile se servicii se caracterizeaza prin faptul ca:

·         au un impact imediat asupra contului de profit si pierdere daca se refera la perioada in care sunt achizitionate;

·         au un impact esalonat pe o perioada mai lunga de timp, daca sunt facturate in avans si se refera la o perioada mai mare de timp;

·         se reflecta in costul stocurilor sau activelor  (si nu in contul de profit si pierdere) daca sunt direct atribuibile la achizitie acestora.

·         din punct de vedere fiscal cheltuielile se impart in cheltuieli deductibile , partial deductibile si nedeductibile, cu consecintele fiscale aferente.

·         cheltuielile se reflecta pe conturi din clasa 6, care sunt conturi cu funcție de activ, cu excepția contului 609 Reduceri comerciale primite, care are funcție de pasiv.

·         unele cheltuieli sunt generate de achizitii, altele sunt rezultatul unor ajustari contabile cum este de exemplu amortizarea sau reevaluarea la curs valutar.

·         daca marimea venitului obtinut este un criteriu care incadreaza o entitate intr-o categorie de marime atat din punct de vedere fiscal cat si contabil, dimensiunea cheltuielilor nu face parte dintr-un astfel de indicator.

Stiai ca in Smart BILL gestiune se poate tine evidenta tuturor serviciilor achizitionate, indiferent de tipul acestora?

·         servicii al caror cost trebuie repartizat asupra costului de achizitie al bunurilor dobandite asa cum este transportul sau manipularea – mai multe detalii gasesti aici ;

·         servicii obisnuite, care se reflecta in contabilitate pe conturile de cheltuieli – de exemplu – utilitati, servicii de contabilitate, etc.

Pentru fiecare din aceste tipuri de cheltuieli exista optiuni distincte, asa cum se vede mai jos:

Fiecare entitate isi poate defini in nomenclator tipurile de cheltuieli pe care le utilizeaza:

Apoi, daca vrei sa verifici pe ce au fost cheltuiti banii companiei, Smart BILL iti pune la dispozitie raportul Cheltuieli pe categorii, unde poti sa urmaresti evolutia acestora si sa concluzionezi care sunt cheltuielile cu cel mai mare impact financiar.

In orice tentativa de reducere a costurilor se pleaca de la un astfel de raport, considerat element esential al tabloului de bord al oricarei entitati.

Pentru a fi mai usoara centralizarea, in programul de gestiune Smart BILL le poti grupa pe categorii si subcategorii.

Articole similare